V bratislavskom Dóme sv. Martina zaznie vyše 200-ročná vianočná omša

07.12.2012 Bratislava

Bratislava 7. decembra (TASR) - Tradičnú a veľmi známu českú vianočnú omšu Jakuba Jana Rybu Hej, mistře ako voľne prístupný hudobný darček Bratislavčanom v čase adventu pripravili organizátori. V nedeľu (9.12.) o 19. hodine v Dóme sv. Martina ju zahrá a zaspieva amatérsky zbor s orchestrom z Dolných Bojanovíc.

Hudbu a text tejto skladby napísal autor v roku 1796. Napriek tomu, že ju nepovažoval za významnú, preslávila ho v celej Európe a zatienila jeho ďalšie veľmi rozsiahle dielo. Omša v texte aj hudbe odráža prežívanie vianočných príprav obyčajnými ľuďmi. Jej radostná atmosféra vychádza z pestrej melodiky a krátkych, ľahko zapamätateľných motívov. Jej podanie amatérskym hudobným telesom potvrdzuje jednoduchosť, ale zároveň silnú emóciu prežívania Kristovho narodenia.

"Moravská dedinka Dolné Bojanovice má vo svojich archívoch záznam o existencii Svätováclavského zboru a orchestra už z roku 1824. Vianočnú omšu hrajú v ich domovskom kostole nepretržite už od päťdesiatych rokov minulého storočia," uviedla pre TASR Petra Darovcová z Českého centra v Bratislave.

Sólistami bratislavského prevedenia budú pod dirigentskou taktovkou Lucie Škrhákovej Jana Dvořáková (alt), Vojtěch Račický (tenor), Jiří Podešva (bas) a Jarmila Babáčková (organ).

Podujatie organizuje České centrum v spolupráci s Veľvyslanectvom ČR na Slovensku, Czech Tourismom a bratislavským Starým Mestom.

"Ďalší koncert tejto omše bude nasledujúcu nedeľu (16.12) v piešťanskom hoteli Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove o 20. hodine," dodala Darovcová.
 

Vyberte región